Prvých 18 bytov nižšieho štandardu plánujú dokončiť do konca septembra

25.06.2010 Svidník

Svidník 25. júna (TASR) – Vo Svidníku sa v týchto dňoch začali práce na výstavbe 18 bytov nižšieho štandardu.
O ich vybudovaní rozhodlo mestské zastupiteľstvo v marci minulého roka po tom, ako sa v dôsledku narušenej statiky zrútila časť bytovky na Golbergerovej ulici, kde žili Rómovia.
Následne radnica dala vypracovať posudok aj na dve susedné bytovky a vzhľadom na to, že aj tu sa preukázalo narušenie statiky, pristúpila k asanácii objektov. Obyvateľov dočasne umiestnili do mestskej ubytovne.
Celkové náklady na výstavbu 18 bytov predstavujú takmer 465.000 eur. Dotáciu viac ako 305.000 eur mesto získalo od Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVaRR) SR. Rovnako bude môcť využiť úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške 101.730 eur. Do vybudovanie technickej infraštruktúry investovalo 39.800 eur zo zdrojov MVaRR a vyše 57.000 eur vyčlenilo z mestského rozpočtu.
\"Máme schválené všetky potrebné povolenia a podpísané sú i zmluvy s ministerstvom a ŠFRB o poskytnutí financií. Momentálne Východoslovenská vodárenská spoločnosť Košice dokončuje vodovod a kanalizáciu a následne sa budú realizovať prípojky. Prebieha vytýčenie stavby a v najbližších dňoch sa začne pracovať na základoch, \" uviedol dnes pre TASR primátor Svidníka Michal Bartko.
Prvá bytovka bude stáť na Festivalovej ulici v blízkosti tréningového futbalového ihriska. Ďalšie dve by mali vyrásť neskôr v jej susedstve. Od pôvodného zámeru postaviť domy v areáli bývalej strelnice mesto upustilo, nakoľko sa nevedelo dohodnúť s vlastníkmi parciel. Teraz ich stavia na vlastných pozemkoch.
Proti výstavbe v tejto lokalite sa postavila časť obyvateľov mesta a pod petíciu sa podpísalo okolo 1900 ľudí. Podnet v súvislosti postupom mesta pri realizácii projektu riešila aj prokuratúra. Tá podľa primátora konštatovala, že mesto postupovalo v súlade s legislatívou.
Obytný dom vznikne ako skladačka kontajnerového typu, pričom jeden dvojizbový byt má pozostávať z troch častí. Jeho rozloha bude približne 54 metrov štvorcových a bude sa v ňom nachádzať základné vybavenie.
Mesto po schválení financií počítalo s tým, že stavba bytovky bude ukončená do konca augusta tohto roka. Harmonogram však narušili povodne, pretože počas nich došlo k zaplaveniu areálu giraltovskej spoločnosti, ktorá vyrába spomínané bytové bunky.
\"Spoločnosť nás z objektívnych dôvodov požiadala o predĺženie termínu dodávky o jeden mesiac. Ak sa nevyskytnú ďalšie komplikácie, stavbu by sme chceli ukončiť do konca septembra, \" konštatoval Bartko. Dodal, že následne sa rozhodne aj o výstavbe ďalších dvoch domov.
 

Vyberte región